För flera hundra år sedan, då människor hade en mycket lägre medellivslängd än vad vi har idag, var det inte ett så stort problem att tänderna var utslitna redan när man var 35 år gammal. Idag har medicin, hygien och andra aspekter gjort att vi lever nästan 100 år, och i och med det har också behovet av munhygien och skötsel av tänderna ökat, för att de ska hålla livet ut. Samma sak har hänt med hundar – som husdjur lever de längre, och deras tänder måste därför skötas för att de inte ska få problem längre fram.
Hundars tandproblem upptäcks ofta ganska sent, eftersom hundägarna kan ha svårt att undersöka hundens mun. Hundarna visar inte heller alltid att de har ont. I de flesta fall upptäcks problemen i samband med en rutinkontroll hos veterinären eller under tandstensborttagning. Det är lättare för oss att upptäcka om vi själva har problem med tänderna, eftersom vi känner det direkt och kan berätta för andra vad problemet är. Sedan går vi helt enkelt till en tandläkare. Om du letar efter en tandläkare i Stockholm kan du gå in på Varden.se. Några tecken som man kan hålla utkik för hos hunden, för att upptäcka problem, är dock att hunden slutar tugga på sitt ben, eller bara tuggar på ena sidan av munnen, att hunden föredrar mjukt foder, att den har dålig andedräkt, att salivutsöndringen ökar eller att hunden kliar sig på nosen med tassen (om problemet orsakar klåda).
För att förebygga att problemen uppstår är det bästa man kan göra att borsta tänderna på hunden dagligen. Genom att göra det till en rutin som hunden blir van vid behöver det inte vara så jobbigt. Andra saker man kan göra för att förbättra hundens munhygien är att ge den torrt foder, och att låta den tugga på ben och tuggpinnar då och då. Man bör också undvika att ge hunden hårda märgben, eftersom de kan orsaka allvarligare skador som sprickor och frakturer i tänderna. Det finns idag många hjälpmedel för att hålla hundens mun frisk, till exempel särskilt hundfoder som förebygger tandsten och olika tandkrämer för att hålla tänderna rena.