Pälsvård

Det finns många saker man måste ha i åtanke när man ska välja hundras, och en av de kanske viktigaste aspekterna är vilken typ av päls hunden har. Detta eftersom det kommer att påverka i stor utsträckning hur mycket tid du måste lägga ned på hundens pälsvård. Det säger sig självt att du kommer att behöva lägga betydligt mer tid på att ta hand om en stor, långhårig hund än en liten, korthårig hund.

Generellt kan hundar delas in i korthåriga, strävhåriga och långhåriga hundar. Av dessa är de korthåriga hundarna de som kräver allra minst pälsvård – oftast räcker det med att man badar hunden två gånger om året. Strävhåriga hundar har visserligen också kort päls, men de har ändå en del andra pälsvårdsbehov. Pälsen bör till exempel trimmas åtminstone två gånger om året, och vissa strävhåriga raser, som har underull, måste också skrapas med en underullsskrapa. Man måste också bada strävhåriga hundar oftare jämfört med korthåriga, ungefär en gång i månaden. Fördelen med strävhåriga raser är dock att de nästan inte fäller hår alls.250px-Komondor_delvin

Det gör däremot långhåriga hundar. För att deras päls inte ska tova sig behöver man därför borsta igenom dem regelbundet, och även bada dem regelbundet. För hundar med medellång päls, till exempel golden retriever, kan det räcka med en gång i månaden, men hundar med längre päls än så, till exempel afghan, måste kanske badas och borstas så ofta som varannan vecka för att pälsen ska hålla sig ren och fri från tovor.

Självklart finns undantag från dessa pälskategorier, som kräver sin egen särskilda vård. Ett exempel är raserna komondor och puli, som har päls som liknar dreadlocks eller snören. Dessa måste man vara särskilt försiktig med när man tvättar hunden, eftersom de vuxit sedan hunden var valp. Det tar lång tid för en sådan päls att torka av sig själv, så det kan vara bra att hjälpa till med en hårfön.

Förutom denna pälsvård kräver hundar naturligtvis en hel del annan omsorg också, till exempel tand- och munvård, för att de ska må bra. Se också till att ta hand om dina egna tänder när du ändå tänker på hundens. Om du skulle behöva hjälp med större ingrepp, till exempel tandreglering, kan du vända dig till Tandreglering Danderyds Sjukhus.