Hundar och sömn

Sömn är mycket viktigt för hundar. Alla som någon gång varit hundägare vet att hundar gärna sover längre än sin ägare på morgonen, och gärna går och lägger sig tidigare på kvällen. Det beror på att hundar har ett större sömnbehov än människor. En människa bör sova mellan 7 och 9 timmar per natt för att få sitt behov av sömn tillfredsställt. För en hund är motsvarande siffra mellan 12 och 18 timmar sömn, det vill säga mer än hälften av dygnet. Ju yngre hunden är, desto större sömnbehov har den: en hund som är mellan 6 och 9 månader gammal bör sova mellan 16 och 20 timmar per dygn, och en valp ännu mer, det vill säga nästan hela dygnet. Om en hund får för lite sömn kan det leda till stress, försämrat immunförsvar, att hunden blir känslig för beröring och ljud, överreagerar på smärta, att hunden har svårt att koncentrera sig och att den blir aggressiv.dog-791266_960_720

Det är därför mycket viktigt att man som ägare skapar förutsättningarna som behövs för att hunden ska kunna sova ostört hela natten. Det innebär till exempel att man placerar hundens korg i ett hörn eller en vrå av hemmet som är lite undanskymd, där hunden kan vara ifred. Om man har barn kan det vara bra att förklara för dem att hunden inte får störas när hon eller han har lagt sig i sin korg – det betyder att hunden vill vara ifred.

Något man däremot ska se upp med är om hunden börjar sova längre stunder på dagtid. Hunden är nämligen ett dagdjur, precis som människan, och bör vara aktiv på dagen. Det är normalt att hunden vilar även under dagen, men om en hund sover på dagtid kan det vara ett tecken på att den är deprimerad. Detta gäller framförallt om hunden förändrar sitt beteende från att ha varit mycket pigg och livlig till att bli slö.

Lika viktigt som det är för hunden att få tillräckligt med sömn, är det för matte och husse att få tillräckligt med sömn. Se därför till att ni har bekväma sängar att sova ut i efter en dag med stoj och lek med er hund.