Shar pei

Shar pei är en medelstor hund. Ursprungligen kommer den från Guangdong-provinsen i sydöstra Kina. Utseendemässigt slås man av Shar peis typiskt rynkiga päls. Den har också ett brett nosparti och små högt placerade öron.

 

Mer av Shar peis utseende
En Shar pei har en mankhöjd om omkring 44-51 centimeter. Den har liksom rasen chow chow en blå tunga och munhåla. En Shar pei ska vara stark och kompakt byggd. Färgen på pälsen är av varierande slag och den ska vara enfärgad. Dock accepteras inte vitt.

Likaså finns det specifika regler avseende hur längden på pälsen får vara. Hos Shar pei vår den vara högst vara 2,5 centimeter. Även här förekommer variationer. Den längre kallas brush coat och den kortare pälsen kallas horse coat.

 

Valparnas utseende
Valpar i allmänhet har en rynkig päls. Fast Shar peis valpar står i en klass för sig. De är mycket rynkiga. Med tiden växer de in sitt skinn. Den vuxna individen har endast rynkor i ansiktet och på manken.Shar pei 2

 

Hälsa
Hos raser Shar pei förekommer något som kallas rasbundna sjukdomar. Bland andra förekommer Shar pei-feber vilket innebär att hunden får upprepade febertoppar, ett tillstånd kallat amyloidos, vilket är en defekt i immunförsvaret. Shar pei har även öron-, ögon- och hudsjukdomar. Till de mer osunda defekterna hör att den rynkiga huden kring ögonen kan leda till att ögonlocken vänds inåt och skadar ögonen. Vilket uppfödare med stöd av SKK nu söker avla bort.

 

Shar peis egenskaper
Shar pei är en trevlig familjehund. Den har ett lugnt temperament och är sin familj/flock trogen. Passar i regel utmärkt som sällskapshund och om inget oförutsett inträffar, går den ofta bra ihop med både barn och andra hundar. En Shar pei kan vara avvaktande mot främlingar. Den har lätt att lära även om den behöver en konsekvent och stadig uppfostran. Den ska inte uppträda på ett aggressivt sätt. En Shar pei är inte särskilt intensiv vad det gäller motionsbehov dock ska den naturligtvis rastas regelbundet. Shar pei har en viss vaktinstinkt kvar vilket innebär att den behöver tidig social träning.