Forskning om hundar och deras hälsa

Idag är hunden mer än människans bästa vän, den är en familjemedlem, ett självklart tillskott i alla familjekonstellationer. Av den anledningen har det blivit ännu viktigare att hunden mår bra och i många familjer prioriteras till och med hundens hälsa framför ägarens. Detta är därför något man måste vara beredd på när man väljer att köpa hund, eftersom akut tandläkare vid tandbesvär eller ett veterinärbesök vid skador kan kosta en hel del. För oss människor är vården i Sverige till största del gratis men så ser verkligheten inte ut för våra husdjur. Denna vård kan därför komma som en chock och drabba vår ekonomi hårt.

Ta hand om din hund på bästa sätt

Ett sätt att förebygga skador och sjukdomar är att ta hand om sitt sällskapsdjur på absolut bästa sätt. Josefine Söder forskar på hundens hull och hälsa och har bland annat konstaterat att hundens hälsa ofta hänger ihop med ägarens hälsa. Är hunden överviktig beror det många gånger på att ägaren också är det. Problemet med detta är att hundens övervikt är allvarligare än människans. Främst är det lederna som drabbas av den extra vikten, det blir tungt för kroppen och många gånger ger höften upp i förtid. Övervikt kan också leda till problem med päls och hud, hjärt-, och kärlsjukdomar, diabetes och mycket annat. Det bästa sättet att undvika alla dessa veterinärkostnader, samt det onödiga lidandet för din familjemedlem, är att se till så att din hund får bra mat i rätt mängd samt mycket motion. Många gånger uppstår problemet när förstagångsägare väljer en högaktiv ras på grund utav dess vackra utseende och sedan inte förstår att denna hund kommer kräva mycket mer än många andra. Om du väljer en ras som passar din livsstil kommer du troligtvis minimera risken för övervikt och eventuellt också andra problem.

Stort ansvar att äga hund

Att äga en hund är inte bara roligt, det kräver också ett stort tålamod, mycket arbete och hög ansvarskänsla. Den lilla valpen är oerhört söt när du först träffar den ute hos din utvalda kennel men kommer kräva mycket stimulans när den väl befinner sig i ditt hem. Detsamma gäller den vuxna hunden och det är din plikt som hundägare att se till så att den får det. En border collie, som till exempel, är en arbetande hundras med oerhört hög energinivå och behöver få utlopp för denna energi på något vis. Om du inte tar med den till agilitybanan eller tränar spår med den i skogen, då kommer den få utlopp för sin energi på annat sätt. Troligtvis blir detta genom att förstöra ditt hem när du befinner dig någon annanstans. Väljer du istället en engelsk bulldog kan du räkna med långa mysiga stunder i soffan, eller på båten, och en hund som inte vill röra sig mer än nödvändigt. Att välja rätt hund för din livsstil kommer alltså vara avgörande när det kommer till ett långvarigt och lyckligt hundägande.