Överviktig hund

Alltmer hundar är överviktiga i Sverige, vilket till stor del beror på dåliga vanor, kosthållning och för lite motion. Hur vet man om sin hund är överviktig? För det första är det viktigt att veta vad idealvikten för hundrasen är och väga hunden regelbundet, så att man vet helt säkert hur det ligger till. Du kan även se på hunden om den är överviktig. Revbenen ska vara svagt synliga och det ska även gå att känna dem. Gör det inte det, då är troligen hunden för tjock. Det är viktigt att en hund är normalviktig, då det annars kan leda till många hälsoproblem.

Aktivera hunden på rätt sätt

Försök att gå extra promenader med hunden om den ska bantas. Försök även att göra promenaderna lite mer ansträngande. Du kan till exempel sätta en klövjeväska på hunden, vilket är en väska med tyngder i. Även skogspromenader där hunden får springa fritt är en bra idé, samt snöpromenader där hunden gör av med mer energi. Om du ska resa med din hund, tänk på att hunden måste vara i gott fysiskt skick för att klara av det. Om din hund är överviktigt då kan det leda till att veterinären inte går med på att den får resa. vad behöver du göra innan du kan resa med din hund? Ändra kosthållningen och försäkra att hunden ligger på normalvikt innan resan.

Ändra hundens kosthållning

En överviktig hund kan få ledproblem då den extra vikten leder till ökad belastning på lederna. Även ryggproblem är ganska vanligt hos överviktiga hundar, samt en förkortad livslängd. Om du måste banta din hund, börja med att kolla på portionerna. Kan de skäras ner? Det går att göra ganska drastiskt, bara ta bort en femtedel åt gången, men mata på samma tider och i så många portioner som vanligt. Du kan även hitta dietkost för hunden. Tänk på att spannmål inte är något en hund egentligen behöver, så det kan med fördel tas bort ur dieten. Är du osäker på hur du kan gå tillväga? Sök då hjälp hos din veterinär.