Alla hundägare vill skydda sin hund och att den älskade hunden ska ha ett så långt och lyckligt liv som möjligt. Man kan, genom att vaccinera sin hund, skydda den från att behöva utstå onödigt lidande. Vaccination av hundar hindrar också att sjukdomar sprids från hund till hund. Speciellt för hundar som bor i städer är det viktigt att skyddas med vaccin. I allmänhet är hundar vaccinerade redan då de är tillräckligt gamla för att komma till sitt nya hem, men ansvaret ligger då på hundägaren. Också då hundar adopteras brukar de vara vaccinerade.
Vilka sjukdomar finns det vaccin emot?
Det finns inget vaccin som kan hindra din hund från att bli överviktig, men det finns många andra hälsoproblem som kan förhindras med vaccination. De flesta valpar brukar vaccineras första gången då de är runt 7 veckor och då vaccineras de mor smittsamma leverinflammationer, parvovirus och valpsjuka. Då valpen är 12 veckor (3 månader) gammal ges vaccinen på nytt för att försäkra effektiviteten, och ibland vaccinerar veterinärer då också mot kennelhosta. En till ”påfyllning” av vaccinet ska göras då hunden är ett år gammal. Om du är osäker på vilka vaccinationer din hund har är det bäst att kontrollera saken med din veterinär.
Att resa med hund
Alla hundar som lämnar Sverige ska vaccineras mot rabies före de reser, och inga hundar utan vaccinet släpps in i landet. Detta är förstås delvis för att skydda din hund från sjukdomen, men framförallt för att se till att sjukdomen inte drabbar människor. Vaccinationsbestämmelserna skiljer sig mycket från land till land, speciellt utanför EU finns det annorlunda regler och normer. Tänk på att kontrollera detta om du tar med din hund på semester, eller om du åker på tävlingar utomlands. Tävlingsarrangörer kräver också ofta olika vaccinationer av hundarna som deltar i tävlingen. Att vaccinera sin hund kan skona människan från mycket oro och hunden från mycket lidande.