Hundar i lantlig miljö

De flesta mellanstora och stora hundar har ett stort aktivitetsbehov och älskar att ta långa promenader i skogen. Att bo på landet med skogen vid knuten är perfekt för den som vill ha hund och ofta går det också bra att ha staket runt tomten där hunden kan springa fritt under dagen. Om du bor ensligt känns det dessutom tryggt att ha en hund som skäller när en besökare närmar sig hemmet.

En bondgård med odling eller djurhållning kräver för det mesta en traktor för att underlätta arbetet på gården. Om du har en hund som springer löst på gården är det viktigt att alltid veta var hunden befinner sig så att du inte riskerar att köra på den när den plötsligt springer framför den. Många hundar tycker att det är mysigt att följa med i traktorn och spana ut över fälten men om du föredrar att inte ha med dig hunden är det bra att låta hunden stanna inomhus eller i en inhägnad hundgård när du kör.

Fördelar med att ha hund i landsbygd

Det finns många fördelar med att bo på landet tillsammans med en eller flera hundar. För det mesta har husen på landet stora tomter som kan inhägnas med ett staket så att hunden kan springa runt utomhus på egen hand. Det brukar också finnas skog och mark precis utanför knuten vilket gör att det är enkelt att rasta hunden i en fin miljö. I skogen kan hunden ofta gå utan koppel även om det vissa perioder kan råda koppeltvång. Ofta måste hundar kopplas när vilda djur precis har fått sina ungar så tänk därför på att undersöka vilka regler som gäller i din kommun. En hund är ett mysigt sällskap och ger dessutom trygghet när du bor ensligt med långt till närmaste granne.

Nackdelar med att ha hund i landsbygd

Det finns även vissa nackdelar med att ha hund på landet som till exempel att det ofta är långt till veterinären och affärer där det går att köpa hundmat och andra hundrelaterade produkter. Om du pendlar långt varje dag är det inte möjligt att åka hem på lunchen för att rasta hunden. Ofta är det dessutom svårt att få tag på en hundvakt eller hitta ett hunddagis där din hund kan vara när du arbetar. Vissa löser det genom att bygga en hundgård med en inhägnad rastgård för hunden men tänk på att i sådant fall helst ha fler än en hund så att de har sällskap av varandra. Hundar är ett flockdjur och mår inte bra av att lämnas ensamma för länge. Om det är flera hundar måste du också vara säker på att de trivs tillsammans och inte är aggressiva mot varandra. Tyvärr finns det exempel på hundar som har fått allvarliga skador och tvingats amputera ben eller har förlorat ett öga på grund av hundattacker.